Translate

Pagine

duminică, 29 august 2010

Cozonacul de Havarna

Cand mergeam la bunici,aveam parte de sarbatori de acest deliciu.Nu este usor de facut,dar munca isi merita efortul,este bun de tot.Dar sa vedem cum se face:

Ingrediente necesare:
  • 1,6 kg. faina
  • 500 ml.lapte
  • 1 pachet de unt
  • 500 gr. zahar
  • 3 linguri de ulei
  • 1 fiola esenta de rom
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura smantana
  • 2 pliculete de zahar vanilat-20-25 gr.
  • 100 gr.stafide
  • 100 gr. miez de nuca
  • 3 bucati de rahat
  • 11 oua
  • circa 6 lingurite miere
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 50 gr. drojdie proaspata

Modul de preparare:
Se prepara intai maiaua in vasul in care vom face aluatul in felul urmator:se incalzesc 250 ml.lapte(1 pahar) putin,se amesteca cu drojdia maruntita,si apoi se adauga 2 pahare de faina se amesteca,se adauga si restul de lapte si se lasa in asteptare.
10 galbenusuri  se separa de albusuri intr-o craticioara(albusurile se pun intr-un lighean mare),se amesteca cu sarea si zaharul pe foc incet pana se topeste zaharul.Se amesteca continuu ca sa nu se caramelizeze zaharul.Dupa ce s-a topit zaharul se amesteca cu esenta de rom,uleiul,zaharul vanilat,coaja de lamaie si smantana ca o crema si se lasa in asteptare.
Albusurile se bat spuma cu mixerul dupa care se amesteca cu crema de mai devreme.
Se pune crema peste maia,dupa care incetul cu incetul se adauga si restul de faina si se framanta bine aluatul pana nu se mai lipeste de pereti.Se incalzeste jumatate de pachet de unt(nu fierbinte) si se toarna peste aluat pana devin una.Se lasa apoi la crescut la loc cald acoperit cu un prosop timp de 1,5-2 ore.Dupa ce a crescut aluatul se imparte in bucati pentru tavi (pentru a umple jumatate de tava pentru ca o sa mai creasca).
Pe o planseta unsa cu faina(sau cu unt) se intind foile lungime circa lungimea tavii latime circa4-5 cm.Se adauga pe o foaie stafide si rahat,pe alta foaie nuca la mijloc,se presara cacao si se prelinge deasupra putina miere.Foaia se aduna se lipeste bine si se ruleaza in jurul celeilalte(impletitura),dupa care se pun in forma bine unsa cu unt.Se mai lasa sa mai creasca in tava circa 10-15 minute si se ung cu galbenusul de la oul ramas.Se baga in cuptorul ce a fost incins in prealabil bine si se lasa la foc domol(eu am pus la 140-160 grade)Intre o ora si o ora si jumatate.Se incearca Se pun 2 lingurite de miere cu putina apa la incalzit si se ung cu ea cozonacii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu