Translate

Pagine

miercuri, 25 august 2010

Maioneza

Multumita Laurei Adamache maioneza a devenit mai simpla de preparat.Am incercat sfaturile postate pe blogul ei http://adamache-laura.blogspot.com/ si a fost floare la ureche!Dar,covingeti-va si singuri...

Ingrediente necesare:
  • 2 galbenusuri fierte tari
  • 2 galbenusuri crude
  • ulei (cam 200-250 gr)
  • suc proaspat de lamaie dupa gust
  • sare

Mod de preparare:
Se spune ca trebuie sa amesteci intr-o singura directie si fara miscari bruste ca sa nu ti se taie.Daca ti se taie te scoti daca adaugi cativa stropi de apa rece de la frigider...sau te apuci de alta in care inglobezi putin cate putin din cea taiata sau cu putin mustar...Mai bine sa incercam sa o preparam bine...
Fierbem doua oua in apa cu sare (sarea se adauga intotdeauna in apa in care fierbem ouale ca sa nu cumva sa crape). Dupa ce le scoatem din apa fierbinte le lasam in apa rece pana se racesc apoi le curatam de coaja, le taiem pe lungime in doua parti si extragem galbenusurile. Punem galbenusurile fierte impreuna cu doua galbenusuri crude intr-un vas, adaugam putina sare si incepem sa le omogenizam cu furculita in prima faza.Adaugam prima transa de ulei. Mare atentie la primul ulei adaugat!! Nu trebuie sa puneti mai mult de o lingura maxim pentru ca altfel se taie sigur. Incepeti sa mixati la o viteza medie. In momentul in care uleiul este complet absorbit, adaugam din nou ulei dar la fel ca prima data foarte foarte putin. Facem aceasta operatie, cu ulei ffff putin adaugat, cam de 4-5 ori. Dupa fiecare ulei adaugat, mixam pana la incorporare apoi adaugam alta lingura de ulei si tot asa pana vedeti ca maioneza se umfla si prinde consistenta. Cand ajunge in acest stadiu, incepem sa adaugam putin cate putin sucul de lamaie proaspat stors. Sucul de lamaie lichefieaza putin maioneza si este foarte bine pentru ca daca adaugam numai ulei maioneza va deveni mult prea dura asa ca trebuie sa mentinem pe tot parcursul consistenta cremoasa a maionezei. Apoi adaugam din nou ulei, mixam, apoi inca putin suc si iar mixam. Continuam sa adaugam alternativ ulei si suc de lamaie pana ajungem la cantitatea finala de maioneza dorita de fiecare. La sfarsit o potrivim de sare si o servim. E bine sa se consume in 24 de ore pentru ca dupa acest timp isi schimba gustul.Consistenta finala trebuie sa fie compacta dar in acelasi timp matasoasa si aerisita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu