Translate

Pagine

luni, 20 iunie 2011

Cine suntem noi,oamenii?

Păi să zicem ca la inceputuri fiecare venim cu câte o zestre ,,biologică".  Se rezuma totul la atât? Nu. Iată exemplul lui George,care prunc fiind, dinainte de a putea articula un cuvânt,din cauza morţii parinţilor ajunge în grija unei căţele căreia i-au murit căţeluşii. Ce se întâmplă cu George? Fizic,devine din biped quadruped, merge in patru labe aidoma câinilor care l-au adoptat; comunicarea lui e reprezentată de mârâituri şi lătrături cu care se înţelege cu haita, în plus reuşeşte să devină mascul alpha şi să domine haita din care face parte. Mănâncă ceea ce mănâncă şi tovarăşii lui. Este găsit de către oameni şi se încearcă studierea şi reeducarea lui.Ce se constată? Atunci când copii sălbatici sunt găsiţi la o vârsta înaintată, de regulă sunt incapabili de a mai învăţa limbajul uman şi de a se obişnui cu relaţiile umane normale.
Importanţa ,,celor şapte ani de acasă"...deci educaţia.Educaţia primită la inceputuri te modelează şi te ajută în pornirea ta de a deveni ,,om mare".Şi de aici încolo este vorba despre un lung proces de învăţare,studiere,relaţionare,experimentare. Şi încep să apară şi deciziile singulare. Începem să decidem singuri în baza a ceea ce am învăţat, a ceea ce ni s-a spus despre şi pentru...în baza a ceea ce credem.
Iar odată cu decizia vine şi ceea ce ne defineşte cel mai mult şi ceea ce ne diferenţiază unii de ceilalţi...ALEGEREA!
Alegerea e un proces care cizelează modul de a fi al fiecăruia..eşti ceea ce eşti, dar dacă ai fi făcut într-un moment dat o altă alegere ai fi fost confruntat cu alte situaţii şi ai fi chiar dacă şi numai un pic ... DIFERIT!
Câteodată avem poate impresia că nu ne-am schimbat deloc...că am rămas aceeiaşi. Fals! Fiecare alegere pe care am făcut-o ne-a schimbat puţin câte puţin, iar cel din prezent nu va fi niciodata identic cu cel din trecut sau viitor.
Şi asta ne face UNICI şi SPECIALI pe noi oamenii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu