La anul nu vreau sa mai am...dificultati in a-mi aminti cantitatile necesare si cum anul acesta mi-am facut...socotelile, am considerat util sa astern totul pe hartia blogului. Deci:
- Pentru varza murata am folosit la un butoias de 30 de litri urmatoarele: 10 verze potrivite(9 mi-au incaput de la inceput si una am adaugat-o pe parcurs),18 litri de saramura(1 lingura de sare grunjoasa neiodata la 1 litru de apa, cateva frunze de telina, cateva boabe de piper, cateva boabe de mustar.
- Pentru ardei iuti am folosit cam vreo 50 de ardei potriviti la 5 borcane si am mai adaugat pentru 1 litru: 500 ml.otet, 500 ml.apa, 1 lingura sare, 1 lingura zahar, 2 linguri ulei, 2-4 foi de dafin, piper boabe(7-8 la borcan), mustar boabe, hrean(1bucatica)
- Pentru gogosari, la 1 borcan de 1 litru au intrat 2 gogosari mari,1 morcov, 5 manunchiuri mici de conopida, 1-2 fasii mici de hrean, telina cateva frunze, 2 foi de dafin, boabe de piper, boabe de mustar, amestec dupa gust(1 parte otet, 2 parti apa, 1 lingura de miere(zahar),1,5 lingurite sare la 1 litru amestec; anul acesta amestecul a fost la 4 l apa, 1,250 l otet, 6 linguri zahar, 4,5 lingurite sare, 7 foi dafin, mustar 1 lingurita de boabe, piper 1 lingurita de boabe.
- Pentru gogonele, la 1 borcan de 5 litri au intrat, 33 gogonele micute si lunguiete cca.2,5 kg., 3 morcovi mari, 5-6 fasii de hrean, 1/5 conopida, 20 boabe de piper, 1 lingurita de boabe de mustar, cateva foi de telina; iar saramura e aceeasi ca la varza, 1 lingura de sare grunjoasa neiodata la 1 litru de apa, si ia cam 1,5 litri borcanul de 5l.
In total, am luat 10 verze potrivite, mai turtite(aplatizate),3 legaturi mari de telina cu multe frunze, 2 conopide mari, 4 kg.de morcovi mari si grosi, 5 bucati de hrean, 40 bucati gogosari, cam 20 kg. gogonele, boabe de piper si la fel boabe de mustar, sare grunjoasa am folosit cam 1 kg., otet cam 4-5 l(daca mai ramane nu-i problema, il folosim la salate).




Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu