Dintre
toate soiurile de ciuperci benefice pentru consum, celor de tip
Pleurotus li se atribuie proprietati nutritionale de exceptie.
Ciupercile
Pleurotus sunt carnivore ! Practic, crescatorii de ciuperci au observat
ca Pleurotusii nu sunt atacati de viermisorii specifi celorlaltelte
ciuperci. Pe baza acestei observatii, cercetatorii au descoperit, in
1968, ca Pleurotus se hraneste cu viermisorii respectivi.
Dar
nu doar cu viermisori se hraneste ciuperca, cat si cu bacterii si
stafilococi – ceea ce face din Pleurotus o buna arma impotriva
organismelor improprii omului;
Pleurotus sunt foarte bogate in proteine, vitamine din complexul B si au o concentratie mare de lovastatina – o substanta cunoscuta ca fiind de mare ajutor in scaderea colesterolului “rau”.
Pleurotus sunt foarte bogate in proteine, vitamine din complexul B si au o concentratie mare de lovastatina – o substanta cunoscuta ca fiind de mare ajutor in scaderea colesterolului “rau”.
Cercetarile
asupra acestui tip de ciuperca s-au extins in ceea ce priveste efectul
consumului de Pleurotus pentru bolnavii de cancer. Este stiut faptul ca
ciupercile de tip Shiitake, Maitake si Ganoderma – care sunt destul de
greu de procurat la noi si cam scumpe – au efecte benefice anti-cancer.
Ceea
ce este mai putin cunoscut, este ca ciupercile Pleurotus sunt printre
cele mai puternice, cu efecte dovedite prin studii stiintifice
anticancer. Astfel, in 2008, Jurnalul International de Oncologie, a
publicat un studiu din care reiese ca doua mecanisme moleculare obtinute
din extract de Pleurotus “inhiba in mod specific dezvoltarea celulelor
cancerului de colon si a celui de san, fara a afecta dezvoltarea
celulelor normale”.
Este
important ca ciupercile Pleurotus sa fie consumate doar gatite,
intrucat contin o proteina – ostreolizina – ce poate fi toxica, daca
ciuperca nu este gatita la o temperatura mai mare de 60 de grade C.
Ingrediente:
- 500 gr. ciuperci pleurotus
- 1 ceapă mică
- 3-4 căţei de usturoi
- 3-4 linguri de ulei de măsline
- pătrunjel
- piper
- sare.
Mod de preparare:
- Curăţăm şi spălăm ciupercile.
- Le tăiem fâşii şi le lăsăm puţin la scurs.
- Încingem uleiul şi punem ceapa tocată să se înăbuşe.
- Adăugăm ciupercile şi le călim 5 minute.
- Punem şi usturoiul tăiat felii subţiri sau pisat.
- Adăugăm sare şi piper .
- Lăsăm pe foc până scade apa lăsată de ciuperci şi încep să se rumenească uşor.
- Tocăm pătrunjelul şi îl presărăm peste ciuperci.
- Servim cu mămăligă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu