Chirostele, sau pirosti sau coltunasii fac parte dintre cele mai gustoase si traditionale dulciuri din zona Moldovei. Pot fi dulci sau sarate, acoperite de frisca, dulceata, branza rasa sau pesmet.
Ingrediente necesare:
• 2 ouă(daca nu sunt de post)
• 500 gr făină
• un pahar cu apa calduta(sau lapte)
• 2 linguri ulei(optional)
• Sare
Varianta cu brânză dulce de vaci(umplutura dulce):
● Cca 250g brânză de vaci
● Un ou (însă puteți pune și două dacă doriți sau dacă primul este mic)
● 2, 3 linguri de zahăr
● Zahăr vanilat (după gust)
● Un vârf de cuțit de sare
Varianta cu brânză telemea de vaci(umplutura sarata):
• 250 g branza telemea
• 1 ou
• 50 g unt
• 200 ml smantana
• 25 g faina
Pentru ornat coltunasi:
• pesmet
• unt
• zahăr tos
Mod de pregatire:
Amestecăm toate ingredientele pentru compoziție într-un bol și le frământăm până avem un aluat dens, care nu se lipește de mâini.
Punem apoi aluatul pe planșeta de lucru și cu un sucitor intindem o foaie care ar trebui să fie subțirică.
Pasul următor este să dăm formele pentru chiroște, adică luăm un pahar sau o cană și facem forme rotunde în aluat. În interiorul acestora o să punem cam o lingură de magiun sau gem mai consistent, sau branza de vaci dulce, sau sarata; indoim foaia in doua si o inchidem bine pe laturi cu o furculita ca sa nu iasa umplutura la fiert.
Luam o oala mare de aproximativ 2-3 L si o umplem pe 3 sferturi cu apa. Adaugam o lingurita de sare si o punem la fiert. Cand apa incepe sa fiarba adaugam chirostele.
Este bine sa amestecam continuu in apa de cand incepem sa adaugam coltunasii pana i-am adaugat pe toti ca sa nu se lipeasca de fundul vasului sau intre ei. De asemenea este indicat sa ii adaugam pe rand si nu toti o data.
Ii lasam sa fiarba la foc mediu timp de 20 de minute, semiacoperiti cu un capac(preferabil transparent). Apoi oprim focul si ii mai lasam in apa inca 20 de minute ca sa devina mai pufosi. Vezi observa ca in timp ce fierb chirostele, vor fi mereu la suprafata, iar la finalul celor 20 de minute in care au stat doar in apa, vor sta pe fundul vasului(daca te grabesti si ai mai multi de facut poti sari etapa asta, ies buni oricum).
Chirostele se strecoara apa si se servesc calzi cu unt sau smantana.
Pentru ornat am topit untul în tigaie şi am presărat pesmet până a fost absorbit de unt. Acest pesmet cu unt l-am presărat peste chiroste. Mai putem presăra peste ei zahăr sau îi putem da prin unt topit şi apoi prin pesmet cu zahăr.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu