Reteta traditionala romaneasca, nelipsita la mesele de weeked sau cele festive si cu o mare alegere la umpluturi sau la compozitia aluatului. Eu m-am oprit la aceasta reteta si la cateva sfaturi culese de la alte gospodine.
Ingrediente necesare:
○ 150 de grame de untură de porc
○ 1 ou întreg
○ 130 de grame de iaurt
○ 1 linguriță de sare(6 grame)
○ 1 plic de zahăr vanilat
○ coaja rasă de la 1 lămâie (cu coaja netratată)
○ 300-330 de grame de făină (în funcție de calitatea făinii)
○ umplutură după gust: gem consistent, acrișor, de prune, visine, caise, nucă, sau rahat
○ făină pentru presărat planul de lucru
○ zahăr pudră vanilat pentru tăvălit cornulețele
Mod de preparare:
Se adauga sarea peste untura(la temperatura camerei), se adauga apoi oul, zaharul vanilatsi coaja rasa de lamaie. Se mixeaza cu mixerul, treptat se adauga iaurtul si se mixeaza pana se obtine o consistenta cremoasa cateva minute.
Incepem sa adaugam faina care se amesteca rapid(nu se framanta in exces pentru ca altfel cornuletele nu vor mai fi fragede). Se obtine un aluat compact si nelipicios, se impacheteaza cu folie alimentara si se da la rece 1 ora.
Intre timp se pregateste umplutura. Daca folosim rahat, tăiem rahatul în cuburi mai micuțe pe care le trecem prin zahărul din cutia cu rahat. Scuturăm bucățile de rahat de zahărul cu care sunt pudrate și trecem cubulețele noastre prin acest zahăr rezultat. Nu este nevoie de alt adaos de zahăr, este suficient cel scuturat de pe bucățile de rahat.
După ce scoatem aluatul de la rece, presărăm făină pe masa de lucru și întindem foi subțiri de aluat. Decupăm foile în forme dreptunghiulare, apoi fiecare dreptunghi îl decupăm pe diagonală. Așezăm la capătul laturei mici a triunghiului câte două bucăți de rahat sau gemul, apoi rulăm, modelând ușor aluatul, așa încât triunghiul nostru să fie cât de cât isoscel. Tragem ușor de colțul drept.
Putem decupa aluatul în pătrate mai mari, apoi fiecare pătrat îl decupăm pe ambele diagonale și atunci obținem direct triunghiuri isoscele.
Sau, putem așeza rahatul la mijlocul laturei mari a triunghiului și rulăm. Așezăm cornulețele în tava tapetată cu hârtie de copt și le coacem pentru 20-25 de minute, la 200 de grade, în cuptorul preîncălzit.
Le lăsăm să se tempereze ușor, apoi le trecem prin zahăr pudră și le așezăm în cutii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu