Translate

Pagine

sâmbătă, 25 octombrie 2025

Paine cu cartofi

 

Ingrediente necesare: 

○ 1 kg făină 00

○ cartofi 500 gr. 

○ 20g sare 

○ 7g drojdie uscată 

○ 1 lg zahăr 

○ 400-500 ml apă călduță 

○ 50 ml ulei

Mod de prepare: 

Preparăm maiaua cu drojdie, 1 lingura de zahăr, câteva linguri de făină și apă călduță. Când se spumează atunci e gata de folosit. 

Fierbem 500g de cartofi și îi dăm prin sită. 

Turnăm un kilogram de făină în bol, 20g de sare și apoi maiaua. Punem apoi și cartofii reci, 50 ml de ulei și ne apucăm de frământat. 

Lăsăm aluatul la dospit jumătate de oră și îl împletim puțin de la margine spre centru ca sa ne iasă o pâine pufoasă. 

Mai lăsăm odată aluatul sa dospească acoperit cu un prosop umed până se dublează în volum. 

Punem oala din fonta în cuptor la 230C, trebuie sa se încingă minim jumătate de oră, dar preferabil o oră. 

Numai bine când aluatul a crescut formăm intr-o bilă mai mare pe care o împărțim în două. Transferăm pâinea pe o foaie de copt, apoi crestăm cu un cuțit ascuțit și punem direct în oala încinsă din cuptor. 

Coacem 20 min cu capac la 230C după care scoatem capacul și mai coacem 20 min fără capac la 210 C. 

Trebuie acoperită cu un prosop măcar jumătate de oră înainte să o tai, astfel coaja va deveni mai moale și elastică, dar nu va faceți griji rămâne suficient de crocantă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu