Translate

Pagine

duminică, 26 octombrie 2025

Paine integrala


 Paine integrala 100% pentru o dieta care sa dea rezultate! Am cautat indelung o reteta de paine integrala care sa nu fie dupa coacere necrescuta si tare ca piatra, in cele din urma proband, adaugand ingrediente sau inlocuind altele m-am oprit la ultima incercare...reusita!


Ingrediente necesare:

○ faina integrala 500 gr.

○ lapte 350-400 ml.(cald)

○ lapte praf 25 gr.

○ ulei 3-4 liguri

○ sare 8-10 gr.

○ miere 30 gr.(sau zagar 30 gr.)

○ drojdie proaspata 25 gr.(sau uscata 8 gr.)

○ unt (topit si racit) 50 gr.

Mod de preparare:

Daca ai drojdia proaspata se face o maia intr-un paharut cu drojdia zdrobita, mierea sau zaharul si un pic de lapte caldut, se acopera si se lasa sa se activeze, dupa care se adauga peste faina. 

Daca aveti drojdie uscata se adauga in bolul de framantare drojdia si laptele si se amesteca cu un tel pana se topeste drojdia. Se adauga apoi faina, laptele praf, mierea si sarea si se porneste framantarea. Dupa de aluatul s-a format se adauga untul racit si uleiul si se continua framantarea pentru cel putin 10 minute. Aluatul trebuie sa rezulte elastic, se formeaza apoi o bila din acest aluat, se unge cu un pic de ulei si se acopera cu folie bolul de framantare. Se pune deasupra un prosop si se lasa la dospit 2 ore.

Aluatul se scoate apoi din bol, se intinde pe blat cu putin ulei, se ruleaza si se formeaza ori o franzela ori o bila depinde de forma painii pe care o vrem. Se pune in tava aluatul pe o hartie de copt udata in prealabil si mototolita un pic. Painea se unge cu putin ulei, se acopera apoi tava cu folie alimentara si prosop deasupra si se mai lasa 1 ora sa creasca in tava.

Se cresteaza painea cu un cutit si se da la cuptorul preancalzit pentru cca. 30 min. la 210 grade. 

Painea se scoate, se unge imediat cu un pic de unt si se lasa sa se raceasca complet.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu