Pentru cine doreste sa evite pe cat posibil chimicalele la prepararea bucatelor acestei frumoase sarbatori exista cateva alternative pentru vopsitul oualelor.Iata cum am facut eu intr-un an aflandu-ma in imposibilitatea de a cumpara vopsea de oua(fiind in alta tara).
Ingrediente:
-oua
-frunze de ceapa rosie
-frunze de ceapa galbena
-frunze de sfecla rosie
-fiertura de urzici(eu am folosit si spanac)
-flori de tei,sunatoare,musetel
-frunze de mesteacan sau nuc
Modul de preparare:
Ouale de Pasti pot fi vopsite cu culori naturale, ecologic, folosind aceasta tehnica de vopsire: 1. Se aleg ouale care se vor inrosi: se ciocanesc usor cu unghia, ouale care sunt bune de vopsit suna a plin. Celelalte oua au fisuri sau sparturi care, desi uneori nu sunt vizibile, vor cauza spargerea oualelor la fiert.
2. Ouale se spala, folosind buretele si detergentul de vase; se clatesc foarte bine, sub jet de apa calduta.
3. Intre timp se prepara o fiertura cat mai concentrata din:
- frunze de ceapa rosie, sfecla rosie sau coaja de cires pentru oua rosii;
- frunze de ceapa alba, flori de tei, sunatoare (pojarnita), frunze de mesteacan sau de nuc pentru oua de culoare aurie;
- apa in care au fiert urzici sau rachitica pentru oua de culoare verde-brun.
4. Ouale se fierb in fiertura de coji cam 5 minute, timp in care se vor colora. O alta metoda de a vopsi ecologic ouale rosii este de a fierbe ouale impreuna cu frunze sfaramate de ceapa, infasurate in ciorap. Ouale se umezesc, se tapeteaza cu un strat gros de frunze de ceapa si se infasuara intr-o bucata de ciorap, a carei capete se leaga strans. Ouale se pun apoi la fiert in apa 3 - 5 minute, se scot, se lasa cateva minute sa se raceasca, se taie nodul ciorapului si se curata de frunze. Ouale vopsite astfel au in mod natural un aspect mozaicat, datorita dispunerii frunzelor de ceapa pe coaja. Aceasta metoda necesita mai putine coji de ceapa si coloreaza mai putin vasele in care fierbem ouale.
5. Indiferent de metoda de vopsire a oualelor, acestea trebuie unse cat sunt calde cu un servetel sau o bucatica de vata inmuiata in ulei. Ouale rosii vor avea astfel o culoare vie, frumoasa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu