O masa de Pasti fara pasca traditionala parca nu este completa,iar cand o faci tu sentimentul de sarbatoare parca este cu atat mai pronuntat.Asta este opera uraticai,o opera aratoasa si mai ales...gustoasa!
Ingrediente folosite:
Pentru aluatul de pasca aveti nevoie de:
- 50 gr unt
- 200 gr zahar
- 6 oua
- 250 ml lapte
- 600 gr faina si cat cuprinde
- 2 linguri ulei
- 1 lingura esenta de rom
- 25 gr drojdie proaspata(un cub)
- 1 lingura smantana
- 1 pliculet zahar vanilat
- coaja de la o lamaie
- un varf de de sare
Pentru umplutura de pasca aveti nevoie de:
- 1 kg branza de vaci
- 50 gr unt
- 4 pachetele zahar vanilat
- 5 oua
- 250 gr zahar pudra
- 3 linguri smantana
- 1 lingurita esenta de rom
- 150 gr stafide
- 1 lingura faina
- 1 lingura gris
- coaja de lamaie rasa de la 1 lamaie
- un varf de sare
Mod de preparare:
Se prepara intai maiaua in vasul in care vom face aluatul in felul
urmator:se incalzesc 125 ml.lapte putin,se amesteca cu drojdia
maruntita,si apoi se adauga 1 pahar de faina se amesteca,se adauga si
restul de lapte si se lasa in asteptare. 5 galbenusuri se separa de
albusuri intr-o craticioara(albusurile se pun intr-un lighean mare),se
amesteca cu sarea si zaharul pe foc incet pana se topeste zaharul.Se
amesteca continuu ca sa nu se caramelizeze zaharul.Dupa ce s-a topit
zaharul se amesteca cu esenta de rom,uleiul,zaharul vanilat,coaja de
lamaie si smantana ca o crema si se lasa in asteptare. Albusurile se bat
spuma cu mixerul dupa care se amesteca cu crema de mai devreme. Se pune
crema peste maia,dupa care incetul cu incetul se adauga si restul de
faina si se framanta bine aluatul pana nu se mai lipeste de pereti.Se
incalzeste untul (nu fierbinte) si se toarna peste aluat pana devin
una.Se lasa apoi la crescut la loc cald acoperit cu un prosop timp de 2
ore. Odata crescut aluatul se imparte prima data in 2 jumatati, iar apoi
una dintre jumatati se imparte in alte 3 parti egale.Din prima jumatate
se intinde o foaie rotunda de marimea fundului tavei sau formei in
care veti coace pasca.Se unge tava cu unt si se aseaza foaia de aluat pe
fundul acesteia.Din cele 3 bucati de aluat, se iau 2 bucati si se fac
pe masa de aluat suluri de grosimea unui creion, care apoi se rasucesc
una peste alta ca o impletitura. Impletitura aceasta se pune de jur
imprejur pe marginea tavii, unind prin apasare usoara cele 4 capete. Se
lasa apoi sa creasca.Din cea de a 3-a bucata de aluat ce a ramas, se fac
separat suluri care se impletesc doua cate doua si se vor pune deasupra
umpluturii cu branza a pascai, in forma de cruce.
Pentru umplutura se freaca branza de vaci cu untul, se adauga galbenusurile, putina sare, zaharul vanilat, coaja de lamaie, grisul, faina, smantana, untul, o parte din stafide (stafidele se tin putin inainte in apa calda pentru a se umfla un pic si se sterg inainte de incorporare intr-un servet) si albusurile batute spuma.Aceasta compozitie se toarna peste aluat si se presara deasupra restul de stafide si se adauga si crucea impletita. Se unge cu ou pentru a capata o culoare frumoasa la coacere si se da la cuptor la foc potrivit, pentru aproximativ 1 ora-1,5 ore la 160 grade.Se incalzeste o lingura de miere cu putina apa si se unge coca. Se lasa apoi sa se raceasca si apoi se scoate din forma.
Pentru umplutura se freaca branza de vaci cu untul, se adauga galbenusurile, putina sare, zaharul vanilat, coaja de lamaie, grisul, faina, smantana, untul, o parte din stafide (stafidele se tin putin inainte in apa calda pentru a se umfla un pic si se sterg inainte de incorporare intr-un servet) si albusurile batute spuma.Aceasta compozitie se toarna peste aluat si se presara deasupra restul de stafide si se adauga si crucea impletita. Se unge cu ou pentru a capata o culoare frumoasa la coacere si se da la cuptor la foc potrivit, pentru aproximativ 1 ora-1,5 ore la 160 grade.Se incalzeste o lingura de miere cu putina apa si se unge coca. Se lasa apoi sa se raceasca si apoi se scoate din forma.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu